Kierrettävä kukkateosnäyttely 2017

 
 

Ihana Helsinki - Kierrettävä kukkateosnäyttely järjestettiin 18.-21.5.2017


Ihana Helsinki -tapahtuman aikana Helsingin keskusta puhkeaa kukkaan!

Kierrettävä kukkateosnäyttely toteutui vuonna 2017 laajempana kuin koskaan. Kokonaisuus koostui 17 upeasta kukkateoksesta, jotka sijoittuivat keskustan alueelle.

 
 
 

Tutustu vuoden 2017 teoksiin ja tekijöihin alla
 

1. Unelmien kukkakauppa
Torikorttelit, Sofiankatu 4
Floramore & Torikorttelit
Ihasteltava installaatio, jonka aukioloaikana pääset sitomaan itse kukkakimpun ja siihen tärkeän viestin. Maksuton. Kurkittavissa 24 h, avoinna to-pe 14-18, la-su 11-15.
 

2. Esplanadin kukitetut valopylväät
Pohjoisesplanadi
18.5. klo 9-14 Kukka-alan ammattilaiset koristelevat pylväät. ÄÄNESTYS ON PÄÄTTYNYT.

Tänä vuonna Pohjoisesplanadin valopylväiden kukkakoristelukilpailussa annettiin huimat 759 ääntä, joista voittajalle 256 kpl. Äänestyksen voitti pylväs numero 6 eli Jämsän ammattiopiston floristiopiskelijat. Voittajatiimi pääsee risteilylle, sillä palkintona on Eckerö Linen Tallinnan risteilylahjakortti. Äänestäjien kesken arvottiin Krog Roban All Day Breakfast -lahjakortti kahdelle, jonka onnellinen voittaja on Päivikki Leskinen. Ihana Helsinki onnittelee lämpimästi kaikkia voittajia!


3. Lilliputian Land Art: pienet teokset piilossa
Esplanadin puisto
Johanna Jaskari-Halonen
Pienet kasviaiheiset teokset ovat piilotettu Ihana Helsinki –tapahtuman ajan Espan puistoon. Osallistu jännittävään aarteenetsintään Espan puistossa. Kokeile montako löydät ja kerro, mitä havaintoja teit ihanan keväisessä puistossa osoitteessa www.facebook.com/events/1903217959899847/. Paikannustiedot alla.

Kengännauhat
Eino Leinon patsas
60°10′3″ P24°56′43″ I

Triptyykki - osa yksi
Kaivonrengas Eino Leinon patsaan vieressä
60°10′3″ P24°56′43″ I

Triptyykki - osa kaksi
Puuvanhus Ravintoa Teatterin edessä  
60°10′4″ P24°56′52″ I

Triptyykki - osa kolme
Puu, Pohjoisesplanadi 35
60°10′4″ P24°56′52″ I

Yksitoista sammalpalloa
Pensasaita ja sen takana oleva puu, Runebergin patsaalta kaakkoon
60°10′3″ P24°56′53″ I

Linnun pesä
Monihaarainen puu, Runebergin patsaalta lounaaseen
60°10′3″ P24°56′50″ I

Sananjalka
Pensasaidan päälle kallistunut puu, Runebergin patsaalta koiliseen
60°10′3″ P24°56′41″ I

Tauolla
Monihaarainen puu, Runebergin patsaalta luoteeseen
60°10′4″ P24°56′50″ I

Hauis
Puun oksa, Runebergin patsaalta itään, noin 50 m
60°10′3″ P24°56′56″ I

Pieni Aallotar
Viktor Janssonin Aallottaria -suihkukaivoveistos Hei vaan/ Vapaa kyyti
60°10′4″ P24°56′59″ I

Simpukka
Kappelia vastapäätä, soittolavasta itään  
60°10′4″ P24°57′2″ I

 

Näyttökuva 2017-05-19 kello 12.14.31.png

 

4. Spring to life
Fazer Café, pääovien näyttelyvitriini, Kluuvikatu 3
Eero Paulamäki, master confectioner
Käsin suklaasta valmistettu veistos, jossa ei ole käytetty tukirakenteita tai muita materiaaleja. Veistos kuvastaa Suomen kevättä ja luonnon heräämistä talviuniltaan.


5. Luonnon kasvimateriaaleista tehdyt pääkoristeet
Kauppakeskus Kluuvi, Aleksanterinkatu 9
Botanical Design -kurssin oppilaiden oppilastyönä tehdyt upeat pääkoristeet. 


6. Galaxy of Orchids
Galleria Esplanad, keskusaukion kupoli, Pohjoisesplanadi 33
Shishi


7. Kukkamandala – pieniä räjähdyksiä
Stockmann, keskustan tavaratalo, Argoshalli, Aleksanterinkatu 52
Outi Alanne, floristi ja yrittäjä, Kukkakauppa Sitomo & Päivi Lehti, floristi, Kaisan Kukka
Teos valmistuu pikkuhiljaa. ”Suunnitelmista huolimatta emme tiedä millainen mandala tulee valmiina olemaan.” Se on tekijöillekin yllätys. Kukkamandalaa tehdään to - pe 15-19, la 12-17 ja su 12-17

MANDALA
Tiibetiläismunkeille pysymättömyyden symboli on hiekasta tehty mandala. Mandala tarkoittaa ympyrää, keskusta tai yhteyttä. Munkit tekevät erivärisistä hiekoista maahan upeita mandalakuviota, jotka lopulta pyyhkiytyvät pois tuulen mukana. Mandalan teko on hyvin meditatiivista, ja auttaa ihmistä jäsentämään todellisuutta mielekkääksi.
"Erilaiset keskittymisharjoitukset ovat nykyään muodissa. Idea kasvinosista tehtyyn mandalaan syntyi tästä samasta mielen rauhoittamisen tarpeesta. Vaikka teemme työn käyttäen floristiikan materiaaleja ja se muistuttaa tavallista floristin työtämme, voimme tehdä sitä vapaammin ja rennommalla otteella; sen ei tarvitse olla hyödyllistä, pysyvää ja tuottavaa. Teemme sitä omaksi iloksi. Ja vaikka olemme hahmotelleet työtä mielessämme, tehneet materiaalikokeiluja ja laskelmia, emme siitä huolimatta tiedä, millainen mandala tulee valmiina olemaan. Se on meillekin yllätys."


8. Cherry On Top
Kukkataiteilija Hanna Piipon Cherry On Top -jäätelöannosteos koostuu tuhansista kukista ja juhlistaa väriloistollaan kevättä. Herkullinen kukkainstallaatio ilahduttaa asiakkaita naisten asusteosastolla 1A. kerroksessa torstaista 18.5. sunnuntaihin 28.5. saakka.


9. KITE+DART
Makkaratalon makkara, Kauppakeskus Citycenter, Kaivokatu 8
Eveliina Juuri  
KITE+DART –tilataideteos koristaa Helsingin kuuluisinta makkaraa Makkaratalon 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Maamerkkirakennusta kiertävän betonisen ulokkeen kukittamisesta järjestettiin kilpailu taideoppilaitoksille. Kierrätysmateriaaleista toteutettava, 200 metriä pitkä tilataideteos julkistetaan 18.5. Ihana Helsinki -tapahtuman yhteydessä ja se on esillä keskustan paraatipaikalla elokuun loppuun saakka.


10. Yhdessä veneessä
Kaivopiha
Viherviisikko Oy
Suomen pääkaupunki Helsinki on merellinen kaupunki Itämeren rannalla ja meri yhdistää kaikkia valtioita ja ihmisiä sen rannoilla. Olemme kaikki yhdessä veneessä unohtamatta, että saamme viettää tänä vuonna 100-vuotiaan Suomen juhla vuotta. Teos on suunniteltu tässä hengessä ja sen tekemiseen on käytetty niin silkki- kuin aitoja kasveja sekä heiniä merellisen tunnelman aikaansaamiseksi.

 
11. Plant inside / Plant Inn - Kasvin lohduttava syleily
Kolmen Sepän patsas
Tuija Martiskainen
Koe ”kasvin sisään meneminen” ja sen lohdutus.  Työ on ulkoa päin elävää materiaalia kevään karikkeissa. Sisään astuttaessa ihminen ikäänkuin menee juuristoon, jossa hän saa kokea hämäryyden juuriston ympäröimänä. Ikkunasta kurkistaessa voi ulkoa päin ottaa valokuvan. Työn ideana on "kasvin sisään meneminen" ja olla vihreyden ympäröimä - siksi työ on korkea, aivan kuin kasvin varsi. Työ on osallistuvaa taidetta, jonka sisään pääsee oviaukon kautta. Sisällä olevan kasvoja voidaan katsella ja valokuvata ulkopuolelta.

Tekijä ja avustajat ovat paikalla to 18.5. klo 11-18 opastamassa ihmisiä kasvin sisään ja kertomassa työstä ja ideasta. Työ sisältää kauniisti ympäriltä koristellun valokuvaus ikkunan, jossa paikalla oleva valokuvaaja voi auttaa valokuvien ottamisessa. Avustajat ovat  myös osa työtä, joten heitä on stailattu kasveiksi ja pitkin päivää sään salliessa ulkona jatketaan ehostuksilla ja kasvistailauksilla. 


12. Flowerhead, Afternoon tea, Self-portrait with chrysanthemums & August rain
Kauppakeskus Forum, Forum Platform, 3. kerros, Mannerheimintie 14-20
Lumi Tuomi
Jokaiselle festivaalipäivälle on valittu oma gif-animaationsa, joissa taiteilija Lumi Tuomi johdattaa katsojan kukkien avulla samanaikaisesti sekä uhkaavan kepeisiin että valloittavan synkkiin kesätunnelmiin. Teos Flowerhead (2015) kuvaa kukkien avulla uhkaavaksi tunnelmaksi muuntautuvaa surrealistista kauneutta, kun taas Afternoon tea (2015) löytää arkista kauneutta ikuisesti jatkuvasta keväisestä teehetkestä. Self-portrait with chrysanthemums (2015) tuo esille kukkien ja ihmisen haurauden; vanhanaikainen glamour sekoittuu surumieliseen yksinäisyyteen. Viimeinen teos August rain (2015) ikuistaa sateisen kesähetken juuri ennen kukkien kuihtumista. 

Vuonna 2013 perustettu Forum Platform on vaihtuvien taideteosten näyttelyareena Forumin Kukontorilla, keskellä kauppakeskuksen ylintä kerrosta. Forumin ja Amos Andersonin taidemuseon yhteistyön tuloksena Forum Platformilla nähdään vuosittain yhdestä kahteen nykytaideteosta. Teokset asettuvat kauppakeskusmaisemaan sitä kukin omalla tavallaan kommentoiden ja tarjoavat ohikulkijoille virkistävän visuaalisen tuokion keskellä kiireistä kaupunkilaiselämää.

Lumi Tuomen (s. 1997)  suunnitelmat valokuvauksen opiskelusta ja maailman näkemisestä ovat toteutumassa, sillä hän on juuri saanut opiskelupaikan Haagista Royal Academy of Art -yliopistosta. Taiteilijana Tuomen suurimpia inspiraationlähteitä ovat valo, luonto ja kukat, joita hän käsittelee teoksissaan usein.


13. Metsänväkeä
Annantalon takapiha, Annankatu 30
Marja Westrén-Doll ja Jonna Suoranta
Sadunomainen teos lapsille- ”juhlat metsässä” keskellä kaupunkia. Teos sijoittuu Annantalon takapihalle Kansakoulunkadun puoleiseen reunaan talon pitkänsivulle. Teos on sadunomainen, pieniä yksityiskohtia, kasvitaidetta. Teos on lapsille ' juhlat metsässä ' keskellä kaupunkia.


14. Ihana kevät
Kauppakeskus Kampin pääsisäänkäynti, Narinkkatori
Kaivokukka Kampin ihanat ja taitavat floristit


15. Äitimaa 100 v.
Musiikkitalon edusta, Mannerheimintie 13 A
Tanja Lähdeaho, floristi ja Maarit Hakkarainen, puutarhuri; Floramore
"Tänä vuonna mielessämme on ollut Suomi 100v -juhlavuosi ja Musiikkitalon moderni ympäristö sekä upea porvoolaisen kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen Gaia-teos.

Työn keskeltä avautuu vanha ovi Musiikkitalon suuntaan, josta näkyy moderni "uusi maailma". Kun teoksen kiertää, niin taustalla löytyy täysin erilainen moderni ja metallinen tunnelma. Mukailemme tässä Gaia-veistoksen tunnelmaa ja hyödynnämme kierrätysmetallia ja leikkokukkia sekä tyyliin sopivia ruukkukasveja.

Haluamme tuoda tähän Suomi 100v -juhlavuoteen ajankuvaa kasvien ja kukkamateriaalien avulla, kuinka iso muutos on tapahtunut sadassa vuodessa. Edelleen ihailemme luontoa ja arvostamme luonnonmateriaaleja ja kasveja, mutta nyt elämme tätä teoksen tausta aikakautta. Metallista,  kiiltävää ja kiireistä aikaa. Nämä kaksi maailmaa toivomme ohikulkijoiden löytävän tässä keskeisellä sijainnilla. Ja hetkeksi pysähtyvän tutkimaan ja miettimään, mitä sadassa vuodessa ehtii muuttua."


16. Urbaani Majakylä
Kaisaniemen puiston vesiallas
Sirja Eskelinen
Urbaanissa Majakylässä metsän parhaat palat muodostavat uusia versioita perinteisistä puumajoista. Vesialtaaseen rakennettu puumajakaupunki/kylä. Erikokoisia ja -näköisiä, mutta yhteensopivia "tönöjä", jotka nousevat oksien päälle vedestä. Materiaaleina risut ja oksat, käpyjen suomut, kaarna, sammal yms. mitä metsästä kevään aikana tulee vastaan.


17. Pulu - kollektiivinen kukkateos
Design District Market, Dianapuisto la 20.5. - su 21.5.
Teoksen valmistumista ohjaa nykytaiteilija Yvapurü Samaniego Bonnin.

 

 
 
 

 

Seuraa kukka ja löydä Ihana Helsinki!
Jaa ihanimmat kukkakuvasi hastagilla #ihanahelsinki #kukkateos